Prijatelji foruma Balkan Kinology :
Danas je Čet Jul 29, 2010 6:08 pm

Sva vremena su u UTC + 1 sat

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 575 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 39  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Napuljski mastif (Mastino Napoletano 2.2-197)
PostPoslato: Čet Dec 18, 2003 1:15 am 
Skoro redovan clan
Skoro redovan clan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Nov 05, 2003 9:20 pm
Napujski mastif je rasa za koju se smatra da je stara preko 2000 godina.Mnogi istrazivaci koji su se bavili poreklom molosa uopste dosli su do zakljucka da je ova velika grupa pasa nastala od tibetanskog mastifa poreklom sa Himalaja.Nasuprot ovom psu duge i bujne dlake,postojao je na istom podneblju i pas kratke dlake i kratke njuske.Duzina dlake zavisila je od klimatskih uslova.Sigurno je da je jedan od ove dve vrste pasa predak mastifa.Ovaj pas je stigao do starih civilizacija gde je koriscen za lov,licnu odbranu i za zabavu.Upravo namena ovih pasa je oblikovala i njihov izgled.Kratka vilica koja je forsirana zbog jacine ugriza,uticala je na formiranje nabora na licu koji su danas osnovno obelezje ove grupe molosa.U Rimu su ovi psi uzivali veliku popularnost.Borbe pasa sa divljim zverima ili sa robovima,bile su jedan od vidova zabave,a ovi psi su pratili Rimljane i na njihovim ratnim pohodima.Novopridosli psi su ukrstani sa rimskim molosima pa je tako nastao pas jake vilice,velike glave i izuzetno misicav.Jos 1309.g. ime mastino se spominje u knjizi Marka Pola.Po jednoj teoriji ime mastino potice od latinske reci mastinus,sto znaci pripitomljen.Ali verovatnija je druga teorija po kojoj ova rec potice od keltskih reci Mas Tuin,sto znaci cuvar kuce.U vreme vladavine Burbonaca postojale su dve vrste mastina:jedan manji kvadraticne gradje,crn i cesto sarenkasto zut,i drugi,veci pas duge njuske zut ili crven ali obavezno jednobojan.Prezivela je samo ova druga vrsta.Postoji podatak da je u Italiji posle ll Svetskog rata ostalo samo 11 primeraka ove vrste.Danasnji standard napolitanca postavili su dr.Solaro i dr.Piero Scanziani 1949.g..Standard je pretrpeo izmene 1971.g.Ono sto narocito ktasi ovu rasu je bespostedna odanost i privrzenost svom gospodaru.Napolitanci govore da se ova rasa moze upoznati samo onda kada se upoznaju Napulj,Vezuv i stanovnici ovih krajeva.

STANDARD

Mastino napolitano je odlican cuvar i sluzbeni pas.On je izuzetno snazan,jakih kostiju,pun snage i uprkos tome istovremeno velicanstvenog izgleda,robustan i hrabar.Njegov izraz je inteligentan,uravnotezene naravi,poslusan,nije agresivan,kao cuvar ljudi i stvari nenadmasan.
Gradja tela pokazuje,uopste teskog,vrlo sirokog,robusnog psa,cija je duzina tela veca od visine grebena.On je harmonican u odnosu na format i relativno harmonican u odnosu na profil.Koza nije pricvrscena za telo vec je slobodna.
Glava:Kratka glava,masivna,izmedju jagodicnih kostiju siroka lobanja.Duzina glave je 3/10 visine grebena,Duzina njuske treba da je 1/3 duzine glave.Indeks lobanje je 66.Linije lobanje i nosnika su paralelne.Koza bogata naborima tipicna je pre svega na delu od spoljasnjeg ocnog ugla ka uglu usana.Nosna pecurka produzava se u liniji nosnika.Gldano iz profila ne treba da strci ispred usana.Treba da je velika,vlazna i hladna.Nozdrve su velike i otvorene.Boja treba da odgovara boji dlake.Nosnik je ravan.Njegova sirina,mereno u sredini,treba da je oko 20%duzine glave i oko 50%duzine njuske.Usne su debele,mesnate,visece i teske,tako da njuska gledano spreda deluje mnogo sire.Sluzokoza treba da bude vidljiva na mestu spajanja gornje i donje usne.Duzina donje vilice treba da odgovara duini nosnika.Zubalo je makazasto.
STOP:Trba da je pod uglom od 90%,a ugao izmedju vrha nosa i cela je od 120%-130%.
USI:U odnosu na lobanju usi su male,trouglaste,daleko jedno od drugog usadjene,ako su nekupirane prednjim rubom nalezu na obraze.ukorenu usi su blago podignute.Ako su kupirane i to gotovo potpuno,cine jednakostranicni trougao.
OCI:Kapci treba dobro da nalezu na ocnu jabucicu.Prilicno daleko jedno od drugog,tendencija ka okruglom obliku,a zbog obilate koze na glavi nisu potpuno otvorene i zbog toga deluju ovalno.Boja ociju odgovara boji dlake:crna,siva ili braon.
VRAT:Kratak,silan i misicav.Donja linija pokazuje puno slobodne koze koja cini podgisnjak koji ni u kom slucaju ne sme biti prejak i uvek mora biti izmedju leve i desne strane-pocinje na obe strane donje vilice i pruza se do oko polovine vrata.
TELO:Duzina tela je 10% veca od visine grebena.Grudi su siroke,velike zapremine,sa snazno ravijenom muskulaturom.Vrh grudne kosti treba da je na istoj visina sa ramenim zglobom.Grudni kos veliki,spusten do laktova ili nesto ispod.Ledja sa strane gledano pokazuju ravnu liniju koja je samo grebenom prekinuta.Ledja su siroka.Slabine su posmatrano sa strane blago konveksne,donja linija stomaka je gotovo horizontalna kao produzetak grudnog kosa.Stomak je veliki,koleni nabori mali.Sapi su siroke,jake i misicave.
PREDNJE NOGE:Prave,cvrste,misicave.sape su okrugle,velike,dobro zatvorene i zaobljene.
ZADNJE NOGE:Butina je duga ,siroka,sa jakim plasticnim,jasno odvijenim misicima.Potkolenica je jakih kostiju i misica.Duzina nesto manja od butine.Postrana povrsina skocnog globa uvek dovoljno siroka.Dosaplje snazno i suvo,gotovo cilindricno.
DLAKA:Gusta i svuda jednako duga,fina,kratka,a najvise 1,5cm dugacka.Dlaka treba da je svilenkasto blistava.Pozeljne boje su crna,siva,sivo plava,braon,crveno zuta i jelenje crvena.Sve boje mogu biti u tigrastoj formi.Male bele oznake na grudima i vrhovima prstiju su dozvoljene.
Visina muzjaka je od 65-75,a zenki od 60-68cm.Tezina muzjaka je od 50-70kg,a zenki 15% manje.Tipicna odlika rase je kretanje u koraku.Lagano i nespretno kao medved.Korak je spor i veliki.Galop je redak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 18, 2003 2:42 am 
Redovni clan
Redovni clan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Okt 09, 2003 6:09 pm
Sada definitivno znam da tu ima neka sila :p... Pripremala sam lagano ovu rasu i mogu ti reci da si me jako prijatno iznenadila :). Evo malog dodatka o novijoj istoriji Napuljca, koji je prosao jako tezak period, posebno za vrijeme 2. svetskog rata.

O'Cane 'E Presa - 'O cane da muntagna - Mastino Napoletano - Mastin Napolitano - MatГ®n de Naples - Neapolitan Mastiff - Napuljski Mastif

Istorija kroz fotografije (foto materijal sa strane Dave Johnson Scheepe-a zaljubljenika u Napuljske mastife, koji je sakupljao iz knjiga i casopisa objavljenih sirom svijeta)

1898 jedan napuljac izgledao je ovako:

http://www.balkancinology.com/dogs/phot ... posito.jpg
1920, ovo je bio izgled tog psa:

http://www.balkancinology.com/dogs/phot ... ntique.jpg

Farmeri u Italiji imali su 1930 ovakve pse :):

http://www.balkancinology.com/dogs/phot ... renta1.jpg

Poslije 2. Svjetskog Rata ostalo je tek nekoliko napuljskih mastifa u zivotu. Piero Scanziani bio je covjek koji je spasio napuljskog mastifa od izumiranja. On je predstavio ovu rasu na izlozbi kasnih 1940-tih.

On je otac Napuljaca. Svi prijatelji Mastino Napoletano-a moraju da zahvale Piero Scanziani-u za ovu izvrsnu rasu, jer bez njega ona ne bi vise ni postojala. Od legendarnog para "Pacchiana" i "Guaglione I " samo jedna zenka mogla se koristiti za rasplod, i ona je postala mati "Villanova"-Mastina i prabaka mnogih sampiona. Njegov Mastino Guaglione postao je otac rase.

http://www.balkancinology.com/dogs/phot ... glione.jpg
Piero Scanziani i Guaglione I

Kasnije je Mario Querci iz Prato-a u blizini Firence sa poznatom uzgajivacnicom "di Ponzano" imao najvise Mastino Napoletano sampiona. Prijatelj Maria Querci-a, Clemente Biondo iz Cancello-a dao je Querci-ju zenku Mastino Napoletano sa imenom "Fiamma" kao poklon uz zahtjev za obecanje da ce dobiti zensko stene iz prvog legla. U Querci-jevim rukama Fiamma je postala prva zenka Mastino Napoletano-a koja je osvojila Italianski Sampionat 1953. slijedeci prvog muzjaka - Scanziani-jevog Guaglione I (1949).

http://www.balkancinology.com/dogs/phot ... /mario.jpg
Mario Querci

Ovo su linije pasa koje su u sledecim godinama uslijedile:
Scanziani Line, Giacchetella Line, Don Paolino Line, Falco Line, Nolano Line, Argo Line, Allocca Line, Zaccaro Oliviero Line, Barone D'Ottaviano Line...

Evo isjecka iz knjige gospodina Tecca, koje je izdvojio vlasnik uzgajivacnice Napuljaca Iron Lion iz Sombora.

Godine 1897. pojavilo se u italiji standardno kinolosko delo Prof.Dr Tecca iz Napulja. Pod pojmom Mastino moze se procitati:

"...on je ravan celom arsenalu oruzja i osposobljen je za najteze i najopasnije lovove i borbu sa divljim zivotinjama. Pobudjuje utisak jake volje i ponosa i u svako vreme dokazuje odanost svome gospodaru. Na komandu svog gospodara skace i rastrga sve u momentu.U Napulju je on pratilac "komorista" ( pripadnici napuljske mafije ) i pojacava njihovu beskrupuloznost prilikom pljackanja zrtava. Prikladan je za cuvanje stada, jer je sposoban ponovo smiriti razbesnele bivole. On ceka pogodni trenutak da zivotinju uhvati za usta, a pusta je tek kad se zivotinja umiri. On je besprekoran lovac , koji ne poznaje strah i bori se sa medvedom , bivolom, vukom i psom, kao i sa ljudima.

Pravi herkules, koji siguran u svoju snagu, ne napada iz zasede, vec uvek spreda i bez oklevanja. Protivnika pritisne na tlo i zadovoljava se time da ga cvrsto drzi. Ne napada bez razloga, ali tesko onom ko ga izaziva. On je najverniji i najsigurniji cuvar kuca, skladista ili robe, jer bi radije umro nego dopustio da neko dira njemu poverene stvari.

Mastino ima veliku snaznu muskulaturu glave, koja pretvara vilicu u velika kljesta. Njegova usta kao da su stvorena da se njima grize. Celo je siroko i izbrazdano u sredini.

Obrazi iskacu napred, nos je spljosten, njuska kvadratna i prilicno kratka. Usi nisu predebele i stoje uspravno, nesto odbojene od glave, viseci prema unutra. Vrat je kratak, misicav i bez naglasenog zamaha. Prsni kos i slabine su siroki. Slabine nisu povucene.

Kosti su jake i cvrste. Udovi nisu predugi ali jake su muskulature. Ud je dug i debeo, dlaka je kratka i glatka, a boja crna, boja mahagonija ili lisicasto crvena
".

Ovo smo "mi" danas :p

http://www.balkancinology.com/dogs/phot ... uppies.jpg

Razgovore uzgajivaca/ljubitelja o ovoj rasi (sve sto nema direktne veze sa opisom ove rase) mozete procitati ovdje:

http://balkancinology.com/dogs/viewtopic.php?t=882

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 26, 2005 1:11 pm 
Redovni clan
Redovni clan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Dec 30, 2003 4:26 pm
Cestitkama se pridruzujemo i uzgajivacnica " FORT BONES ".

http://www.moj-album.com/slike/1079189/ ... QqTqRc.jpg

Zoya

Vrh

Tema posta: KONACNO
PostPoslato: Pon Dec 26, 2005 7:23 pm 
Mladji clan
Mladji clan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Dec 09, 2005 9:31 am
Lepo je sto ste dosli,i nadam se da su i Betka i Zoja(a i ostali),dobili zadovoljavajuce poklone...Slika

Mi smo se malo umorili od cekanja,

Veselo bilo, SVIMA

EPIR

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 27, 2005 10:10 am 
Redovni clan
Redovni clan
Korisnikov avatar

:D :D :D , svi smo dobili svoje poklone.

SNEG ! Mala Betka se je najvi�e obradovala. I ona slavi :
http://www.moj-album.com/slike/1079189/ ... KhdHMw.jpg

MiВ№a

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 28, 2005 9:35 am 
Mladji clan
Mladji clan
Korisnikov avatar

NEO forever,

Betka je bas slavila..(po ocima), ili je citala ...
Bas slavljenicki..Slika

a mi treniramo...za dobar apetit

Veselo

Vrh

Tema posta: DOBRODOSLICA
PostPoslato: Sre Dec 28, 2005 9:48 am 
Mladji clan
Mladji clan
Korisnikov avatar

NEO forever...

Ma odlucili smo da postavimo jos jednu ``mirniju`` sliku jer moze se
neko uplasiti predhodne pa nece doci..

http://www.my-album.us/slike/1213444/Fj ... w8XC.v.jpg

ova je ipak druzeljubivija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 06, 2006 10:26 am 
Redovni clan
Redovni clan
Korisnikov avatar

Zoya posle novogodiЕЎnjih praznika odmara i pomalo se goji:

http://www.moj-album.com/slike/1079189/ ... ClHgbD.jpg
http://www.moj-album.com/slike/1079189/ ... rs1K3o.jpg

MiЕЎa

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 13, 2006 11:45 am 
Redovni clan
Redovni clan
Korisnikov avatar

Siljo,

Sta kazes: kako puca pistolj ?

Misa

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 13, 2006 6:47 pm 
Redovni clan
Redovni clan
Korisnikov avatar

Siljo,

izvini, pogresila sam. Mislila sam na pusku, ne pistolj. Isla sam pogledati, kao sto sam obecala. Ona dolazi iz Crne gore iz jednog "sela " na planini, pokraj Danilovgrada.

Kako nemam vise mogucnosti, da se logujem na onaj drugi forum a salju mi poste pisane tamo,odgovorit cu na neka pitanja, ovdje. A onaj koji ima mogucnost logovanja i pisanja tamo, moze slobodno da prebaci ovo moje pisanje.

Idem redom:

Kurcin, kao prvo: ja sam slovenka, materin jezik mi slovenski i vas srbski jezik ne vladam dobro. Zbog toga ti zahvaljujem za korekciju moje greske ( okotila - ostenila ) i izvinjavam, ako sam time nehotice nekoga povredila. Ipak mi je vas jezik strani. Ali se nadam, da si razumeo sta sam htela reci.

Pitas za Betku: ona treba biti opomin svima onima, koji neznaju sto znaci pasmina mastino napoletano ( napuljski mastif ). Ja se njome nikada nigdje nisam hvalila, a bogami, nisam je ni skrivala. I ja se nje ne sramim. On je srbski mastino i to joj piЕЎe i u rodovnici. Ja cu se pobrinuti, da mi bude ziva i zdrav jos dugo godina. I svaki put, kada cu biti u mogucnosti, dovest cu je u njezinu rodnu zemlju na izlozbu. I za mene nema veze dali ce dobit ocenu dva, tri ili cetiri, jer ona je za mene cista petica. A za druge bas me boli uvo. Ona nije izlozbeni mastino, ali je zato zdrava, agilna i sto je najbitnije moj najjaci cuvar u kuci. I to je sve sto ja od moje male mastincice ocekujem i trazim.

Za Una, ti ja nebi pisala koje su mu diskvalifikacijske mane, jer nisam sudija. Na ovo pitanje ti moze odgovoriti samo sudija. Izvedi ga u martu na CACIB BG pa ces iz prve ruke saznati sve sto te interesira. Dobit ces na pismeno, pa ces moci svaki put, kad pomislis na zdravog mastina ici pogledati sta ti pise na ocenskoj listi.

Jos pominjes Zoyu i jos ti zilica neda mira. Brine te sa kime ce biti uparena ( jesam dobro napisala ? )

Dobila sam vise pitanja u vezi toga. Pa evo odgovora za sve radoznale: ponudeno nam je vise muzjaka iz vise odgajivacnica. Ja sam na osnovu toga, sto ocekujem od mojih stenca, pedigreja, slika i onoga sto sam vidjela i cula o nekim plemenjacima suzila krug na njih 12 - 15. Kojeg cu psa izabrati, vidjet cu, kada za to dodje vreme. Htela bi izabrati psa na osnovu toga kako se krece, kakvo mu je zdravje, vidjeti u zivo njegove potomce, sta ti potomci davaju dalje i slicno. Tek tada ce pasti odluka. Dali ce to biti neko jako ime ili neki "anonimus" kako ti to zoves, neznam. Ali budi siguran, da cu izabrati muzjaka, koji bi mogao popraviti ono sto Zoyi nije jaka strana.

Nadam se, da sam odgovorila na sva ona bitna pitanja, koja te muce, surcin.

A sada, da te malo obradujem. Evo neke fotke za tvoju dusu i za tvoj familijarni mastino album:

http://www.moj-album.com/slike/1079189/ ... DOID6Y.jpg

I jos u vezi Perle: jako mi je zao, sto se to desilo i nikako nisam pisala u tom stilu, kao sto si ti, surcine, izvrnuo moje reci. I jos jednom napominjem: greske koje cine ljudi, majka priroda to odlicno popravlja.

U vezi toga bi htela napomenuti da: moja ce se Zoya pariti prirodnim putem, ako ce odbaciti muzjaka kojeg ja odaberem, onda cu odustati od parenja.

Evo, jos jedne slike jadne Perle iz mladih dana. Samo bog zna, u kakvom je danas stanju:

http://www.moj-album.com/slike/1079189/ ... GvaKxr.jpg

MiЕЎa

Vrh

Tema posta: Evo i mene
PostPoslato: Ned Jan 15, 2006 9:17 am 
Redovni clan
Redovni clan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Jan 15, 2006 9:11 am
:D
Sta se tamo desava ,samo Bog zna...Nadam se da ce oziveti onaj forum pa da se tamo nastavi ...
Nenad kaze da su neki pobegli sa foruma,bas me zanima kako se on loguje? Ja nemogu nikako ,otislo mi puno vremena na pokusaje...
Inace Puno pozdrava svima ovde .
Nesto mi nije najjasnije,ovde kao da ima 2 foruma o mastinu ,jer sam video potpuno razlicite 2 x 2 stranice,ali cu da istrazim sta je posredi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 15, 2006 2:22 pm 
Redovni clan
Redovni clan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Jan 13, 2006 12:17 pm
Evo kako izgleda "jadna" Perla dela stradone
Na ovoj slici ona je levo Klinton-desno , cisto da se nezbunite ko je Perla
http://i47.photobucket.com/albums/f186/ ... 000858.jpg

bas i nije jadna, zar ne?
http://i47.photobucket.com/albums/f186/ ... 000843.jpg

ne bi bilo lose imatije?

Vrh

Tema posta: Nebi bilo lose
PostPoslato: Ned Jan 15, 2006 5:24 pm 
Redovni clan
Redovni clan
Korisnikov avatar

..Nebi je bilo lose imati,pa upariti sa necim dobrim,pretpostavljam...Ona slika nje iz mladjih dana sto je poslala Misa ,mi se bas dopada,jer se pas potpuno vidi.. 8)
Nije losa ni na vasoj slici ali se nevide kljucne stvari (noge, dosaplje i zadnji deo) .Glava je dobra i mocna,mada mozda suvise "muskasta" .Ali ovako sa slike deluje ok..

Ako nije tesko Nenade/Neso kopirajte zadnji post sa BC i prebacite ga ovde, jer nema sanse da udjem tamo , a i onaj moj post od sinoc se reprodukovao sam u 6-7 primeraka! Zaista neznam kako vam polazi za rukom da se ulogujete i otvorite tamo diskusije,ja nemogu...Hvala...

Cuo sam danas nesto u vezi Fabija i Bena , pa mislim da je tuzno ako je istina..Jedan od njih je stradao u medjusobnom sukobu? Nepaznja,nemar ili ?

Ajde prebacite post ovde,sigurno ima nesto za mene,a steta je da ne vidim i ne odgovorim (Copy /Paste)

Zanima me takodje jedna stvar...Sta je bolje : kad neko uzme stene ,a ono ne ispadne uvek "savrseno" , ili da pas izgleda savrseno a da rano ugine ili je stalno bolesljiv(kreme,inekcije,vitamini,kompleksi,anabolici i sl.) - Pitanje nikom licno upuceno ,nego onako za sve ljubitelje rase....
Pozdrav
Diskusija se nastavlja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 15, 2006 7:50 pm 
Redovni clan
Redovni clan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Jan 13, 2006 12:17 pm
Cao Davore

Ni meni vise ne polazi za rukom da se ulogujem na BC ,ali posto zurim kod imenjaka nabrzinu ti saljem jednu Perlinu sliku koju sam prebacio mada ih imam jos a ako Cajo nelaze bice ih...
http://i47.photobucket.com/albums/f186/ ... 000866.jpg

Mislio sam da sam prebacio sliku gde stoji ali nisam , poslacu je sutra zasada ni ovo nije lose

Vrh

Tema posta: Pa da
PostPoslato: Ned Jan 15, 2006 8:48 pm 
Redovni clan
Redovni clan
Korisnikov avatar

Nije lose..
Deluje dobro ovako sa slika..
Standardno ja sam za nesto manje nabora,ali nije drasticno prenaborana..
Stvarno lepo izgleda na slici ,i cetvrtasto..Pitanje je sad sve drugo/kretanje,noge u stavu i tako to...Na Misinoj slici izgleda dobro dok stoji,dosaplje nije mozda savrseno ali nije ni previse lose...
Neznam zaista kako bi sad izgledala dok stoji,voleo bi da vidim...
Osecam se bezveze ,sto sam napisao onoliki post a sad nije dostupan..Tamo sam demantovao neke izmisljotine od strane Hildona upucene na moju adresu. :!: .Nadam se da ce proraditi BC..Ovo je alternativa... :wink:
Kako se vama dopada Herkul Boki? Meni je taj pas bas pravi.. NE zato sto volim ili nevolim pse Epir odgajivacnice ,vec mislim da je zaista pravi,mocan,sirok,mlad stabilan,kvadraticne glave i njuske...Mislim da ce biti strasan tamo na leto ....
evo sto se tice mog Duxa ,on trenutno katastrofa mrsav,jos uvek nece da jede, samo Alphu cuva da je neko ne daj boze ne upari..To je stvarno fenomen,ne odvaja se od nje ni trenutka, samo sam id 3 dana drzao odvojene ,sad je to sve proslo ,ali on je pravi muzjak koji je ne napusta nikada.......
Pozdrav drustvo sa foruma...Osuli smo se ,ali ne zbog toga da neko nema sta da kaze ,ngo sto je pravi smor otkriti gde su teme, a jos gore je logovati se....
Diskusija se nastavlja...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 575 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 39  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat